Декември 04, 2018
Управлявай производителността на дисковите устройства с Infortrend GSa 5000 ...
Ноември 29, 2018
ASBIS предоставя възможност на своите клиенти да спечелят 400 000 Intel® ...
Ноември 16, 2018
Intel представи Intel Neural Compute Stick 2
Ноември 15, 2018
Новата видео карта Radeon™ RX 590 създадена за игри
Ноември 08, 2018
Подходящ за изпълнение на задачи, проектиране, редактиране, композиране, ...
Ноември 08, 2018
НОВИ ПРОДУКТИ СЪС СВЕЖ И ИНОВАТИВЕН ДИЗАЙН ЩЕ ОТКРИЕТЕ В КАТАЛОГА ЕСЕН/ЗИМА ...
Октомври 16, 2018
ASBISC Enterprises PLC (WSE: ASB), водещ IT дистрибутор в развиващите се пазари ...
Октомври 08, 2018
Intel представи пълната гама от продукти за настолни компютри за гeйминг и ...
АСБИС показва динамичен ръст на продажбите през първото тримесечие на 2008 г.

Май 07, 2008

АСБИС показва динамичен ръст на продажбите през първото тримесечие на 2008 г.

През Q1 2008 АСБИС Груп генерира оборот от над 360 милиона USD (ръст от 38,9% в сравнение с Q1'2007) и печалба от 5,5 милиона USD (над 3-кратен ръст за същия период).

АСБИС Ентерпрайзиз, водещ дистрибутор на ИТ продукти в развиващите се пазари на Централна и Източна Европа, страните от бившия Съветски съюз, Средния Изток и Северна Африка, отчете 360 млн щ.долара приходи за Q1 2008 ((ръст от 38,9%) и печалба от 5,5 млн щ.долара (3-кратно увеличение) в сравнение със същия период на 2007. EBITDA е 9,4 млн щ.долара, или 155,6% увеличение спрямо цифрите за Q1 2007.

Най-важното, което се случи през Q1 2008:

- Продажбите нараснаха с 38.9% на $360,08 милиона от $259,23 милиона за същия период на 2007 г.
- Брутната печалба се увеличи с 84,4% на $21,67 милиона от $11,75 милиона. Маржът на общата печалба се увеличи на 6%, в сравнение с 4,5% за Q107.
- EBITDA нарасна с 155,6% на $9,42 милиона от $3,69 милиона през Q107. Маржът на EBITDA бе  2,6% в сравнение с 1,4% за същия период.
- Чистата печалба след данъци се увеличи почти 3 пъти и възлезе на $5,53 милиона от $1,86 милиона за Q1 2007.
- Доходността от дял почти се удвои, като възлезе на $0.0996 от $0.0388 за Q107.

ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ ПРЕЗ Q1 2008

На езика на цифрите, финансовите резултати на АСБИС Груп за Q1 2008 са както следва:

В милиони щ.долари Q1 2007 Q1 2008 Промяна
Приходи от продажби 259.2 360.1 38.9%
Брутна печалба от печалби 11.7 21.7 84.4%
Оперативна печалба 3.2 8.9 173.2%
EBITDA 3.7 9.4 155.6%
Чиста печалба 1.9 5.5 196.9%

Q1 2008 се характеризираше със силно подобряване на финансовите параметри в сравнение с Q1 2007. Това преди всичко бе повлияно от динамичния ръст на продажбите за периода:

- Приходите от продажби на процесори (CPU) са се увеличили с 34,7% в сравнение със същия период на  2007, като възлизат на $95,67 милиона.
- Приходите от продажби на софтуер (Microsoft) са нараснали с 230% в сравнение в Q107, и възлизат на $54,84 милиона.
- Приходите от продажби на мобилни РС са се увеличили с 255.9% в сравнение в Q107, и възлизат на $45,24 милиона.
- Приходите от собствените брендове Canyon и Prestigio са се увеличили с 18.1% на $21,11 милиона.
- Приходите от продажби на твърди дискове са се понижили с 6,1% в сравнение с първото тримесечие на 2007 г., макар да са продадени по-голям брой дискове за периода, поради смъкването на цените на твърдите дискове.

Процентът на брутната печалба (брутната печалба като процент от оборота) е нараснал на 6% за първите три месеца на 2008 г., в сравнение с 4,5% за същия период на 2007 г. Увеличението е резултат на подобрения продуктов микс и ръста на продажбите на софтуер и лаптопи.

Siarhei Kostevitch

"Динмичният ръст на подобрение на финансовите показатели за Q1 2008 отразява последователното изпълнение на нашата стратегия и развитието на операциите в Централна и Източна Европа и страните от бившия Съветски същз, където ние сме един от ключовите играчи. Ние вярваме, че това са многообещаващи пазари с отлични перспективи на развитие, където ние очакваме нарастване на търсенето на нашите продукти. В близко бъдеще също така очакваме подобрение в законодателството, което регламентира вноса на пазарите в Русия и Украйна, което би имало положително въздействие върху разпространението на нашите продукти," каза Сегей Костевич, СЕО на АСБИС.

Пълният текст на Междинния отчет за Q1'2008 е достъпен на Английски и Полски език, и може да бъде изтеглен от страницата с Финансови отчети.