Къде да купя

АСБИС е дистрибутор на широка гама от IT продукти на своите клиенти от България. Посетете страницата с партньорите, за да намерите най-близкия IT магазин до Вас

Новини

Януари 21, 2020
Ултимативната видеокарта за игри при 1080p
Януари 16, 2020
Екранът е практически без рамка - използван е всеки квадратен милиметър. ...
Декември 12, 2019
Базиран на отговорите от 5000+ IT специалисти, изследва усилията на лидерите ...
Декември 12, 2019
AAA игри с до 60FPS и esports гейминг до 90FPS.
Ноември 25, 2019
Освободете се от ограниченията! Наложете своята креативна визия с най-мощния ...
Ноември 21, 2019
Системите са иделани за различни типове натоварвания при изкуствения интелект и ...
Ноември 19, 2019
Нуждаете се от компютър, отговарящ на всичките ви изисквания? Отговорът е ...
Ноември 18, 2019
Базирана на 200 HDR InfiniBand Mellanox Quantum™ суич, фамилията продукти ...
Ноември 13, 2019
Проектиран да вдъхновява и дава мощ на геймъри, стриймъри и създатели на ...
Ноември 06, 2019
Интеграция на иновационната технология Cylance Artificial Intelligence
Windows 7 ще помогне на ИТ сектора

Октомври 08, 2009

Windows 7 ще помогне на ИТ сектора

Положително въздействие и в България очаква IDC

Новата операционна система Windows 7 ще окаже положително въздействие на ИТ сектора. Ще се увеличат работната ръка и приходите на фирми, чиято дейност е свързана с продуктите на Microsoft.

Очакват се и по-големи инвестиции в продукти и услуги, свързани с новата ОС, твърди анализ на IDC.

Увеличените приходи, инвестиции и работна ръка ще засилят ИТ сектора и ще помогнат на местните икономики да излязат от кризата.

IDC изследва връзката между информационните технологии, софтуера, Microsoft и икономиките на общо 52 държави, включително и България, която влиза в Европейската икономическа зона.

Проучването на IDC за България сочи, че разходите за информационни технологии през 2009 г. ще са 1.6 милиарда лева. От края на 2008г. до края на 2013 г. разходите ще нараснат с 7.5% за година, в сравнение с БВП от 2.3% на година.

Дейности, свързани с ИТ сектора ще генерират приходи от данъци на обща стойност 355 милиона лева през 2009 г. За следващите 4 години това означава повече от 344 милиона лева.

Растежът на разходите означава, по-висок брой и на работните места в ИТ сектора. Нуждата от ИТ специалисти ще разкрие общо 9 000 работни места в България.

Това се равнява на 4.3% растеж на година в ИТ сектора до 2013 г., докато общата безработица се очаква да нарасне за този период.

Появата на Windows 7 ще доведе до нуждата от различни видове работа по каналите за дистрибуция и услуги. Това означава, че, докато разходите за софтуер ще са 13% от всички разходи в ИТ сектора за 2009 г., 42% от наетата работната ръка ще е свързана със софтуера.

Пазарът на информационни услуги ще спомогне за създаването на повече от 300 нови бизнес организации в периода 2009 – 2013 г., като повечето от тях ще бъдат малки и средни бизнеси.          

ИТ компаниите в България ще генерират повече от 786 милиона лева като приходи през 2009 г. За всеки лев приход за Microsoft, приходите за българските компании ще бъдат 12.93 лева, почти 13 пъти повече.

За да достигнат до тези приходи, местните компании ще инвестират 251 милиона лева, повечето от които ще останат в държавата. В момента тези компании разполагат с общо 21 000 работници, което възлиза на 51% от работещите в ИТ сектора и 56% от данъците свързани със сектора в страната.  

"За партньорите, както и за всички фирми и компании това е възможност за увеличаване на пазарната ни активност, което е важен компонент от усилията на всички за съживяване на пазара и преодоляване на последиците от финансовата и икономическа криза. За нас като партньор на Microsoft появата на Windows 7 на пазара ще донесе приходи и ползи за компанията, както за нашите служители, така и за нашите клиенти", коментира Емил Кирилов - мениджър бизнес развитие на "Мост Компютърс" ООД.

Microsoft всъщност ще подейства като катализатор за ръст в икономиката и преодоляване на кризата, заяви Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.

След пускането на Windows 7 на пазара този месец, проучването на IDC за цялата Европейска икономическа зона предвижда до края на 2010 г. да бъдат разпространени 177 милиона копия на софтуера.


 

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.