Къде да купя

АСБИС е дистрибутор на широка гама от IT продукти на своите клиенти от България. Посетете страницата с партньорите, за да намерите най-близкия IT магазин до Вас

Новини

Април 05, 2024
Ubiquiti обяви актуализация на своето приложение UniFi Protect и представи ...
Март 18, 2024
Серията мрежови адаптери Intel® Ethernet 800 поддържа скорости до 100Gbps и ...
Март 12, 2024
Лидери в областта на AI и водещи компании от здравеопазването, транспорта, ...
Март 11, 2024
На MWC 2024 в Барселона Intel обяви своя бъдещ процесор Intel® Xeon® с вградено ...
Март 06, 2024
Solidigm D5-P5336: Огромен капацитет, минимална цена
Март 05, 2024
WD Ultrastar DC HC580 24TB – ефективно съхранение на повече данни
Февруари 28, 2024
На специализиран семинар проведен с нашите партньори от TP-Link бяха ...
Февруари 27, 2024
Dell Technologies представя ново издание на партньорската програма RISE. Новият ...
Февруари 27, 2024
Регистрирайте сделка на стойност $15 000 през портала на Dell Technologies като ...
Февруари 23, 2024
Edgecore Networks, лидер в отворените мрежови решения, представи ...
Сторидж за устойчиво бъдеще!

Март 05, 2024

Сторидж за устойчиво бъдеще!

WD Ultrastar DC HC580 24TB – ефективно съхранение на повече данни

 Обемът на съхраняваната информация в корпоративните сървъри и облачните центрове за данни расте неудържимо и тази тенденция ще продължи да се задълбочава, особено с бурното навлизане на изкуствения интелект. Компаниите са изправени пред трудна задача – да съхраняват ефективно повече данни при ограничения на площта и консумацията на енергия. Решението е да внедрят сторидж устройства, които увеличават плътността на съхранение на данните при запазване на енергийната ефективност.


Новият твърд диск Ultrastar DC HC580 на Western Digital предлага на корпоративните потребители не само изключително голям капацитет от 24 терабайта (TB), но и много високи скорости на трансфер на данните – до 298 мегабайта в секунда (MB/s) – за конвенционален HDD. Моделът е предназначен за използване в сървъри и центрове за данни, където ще увеличи плътността на съхранение, без да повишава консумацията на енергия.


WD Ultrastar DC HC580 24TB стъпва на доказаната корпоративна платформа на Western Digital с 10 дискови плочи и скорост на въртене на шпиндела 7200 RPM. Устройството използва технология с конвенционален магнитен запис (CMR) и фирменото решение OptiNAND за повишаване на производителността и устойчивостта при работа с реални приложения. Иновативният тристепенен актуатор (TSA) позиционира главите за четене и запис така, че пътечките да бъдат по-близо една до друга, което води до повече пътечки на инч (TPI), респективно до по-голяма плътност на записа.
Резултатът от иновациите на Western Digiatl е твърд диск, който позволява на центровете за данни да постигнат следващо ниво в плътността на данните, увеличавайки максимално обема на съхраняваната информация, особено при ограничени площи и мощност. DC HC580 е изпълнен в стандартен 3,5-инчов форм-фактор и първоначално ще се предлага с интерфейс SATA 3 (6Gb/s), но по-късно се очаква Western Digital да пусне и модели със SAS интерфейс. Потребителите могат да изградят с HC580 хранилище за данни с до 612TB на стелаж в 4U сторидж шкаф на WD за 102 устройства, според оценки на специалистите.


Ultrastar DC HC580 24TB  консумира 5,5W в неактивен режим и 6,8-9,8W по време на четене и запис, или колкото неговия 22TB предшественик. Като се има предвид по-големият капацитет на съхранение при запазване на консумацията на енергия, новият HDD на Western Digital показва с 10-12% по-добра енергийна ефективност в сравнение с модела от предишно поколение. Това е отлична новина за центровете за данни, тъй като ще им позволи да намалят оперативните разходи за терабайт съхранявани данни.

Специално внимание заслужава технологията OptiNAND, реализирана в Ultrastar DC HC580. Тя интегрира енергонезависима флаш памет iNAND Universal Flash Storage (UFS) с традиционните въртящи се дискови носители. Критични оперативни и метаданни се съхраняват във флаш паметта, вместо на магнитните плочи, като така се освобождава място за потребителските данни. В резултат на тази интеграция, Western Digital постига плътност от 2,4TB на дискова плоча, за да осигури общо до 24 TB капацитет за съхранение на устройството (с 10 магнитни плочи). Освен това достъпът до метаданните, съхранявани във флаш паметта, е по-бърз.


Нещо повече, OptiNAND подобрява устойчивостта на твърдия диск в случай на аварийно изключване на захранването. Ключовата технология ArmorCache, активирана от OptiNAND, гарантира, че всички кеширани данни в DRAM паметта, са безопасно записани на вградената флаш памет и няма да се загубят, ако настъпи внезапно прекъсване на захранването, като същевременно повишава производителността. Без тази технология потребителите трябва да правят компромис между производителност и сигурност на данните – тоест да кешират данни в DRAM паметта с риск да ги загубят (режим WCE – Write Cache Enabled), ако отпадне захранването, или да се откажат от кеширане в DRAM (режим WCD – Write Cache Disabled) за сметка на производителността.


Western Digital Ultrastar DC HC580 24TB – основни характеристики: 

  • Капацитет: 24TB
  • Форм-фактор: 3,5 инча
  • Интерфейс: SATA
  • Технология на запис: CMR
  • Съвместимост: Windows, Windows Server, Linux
  • Скорост на трансфер на данните: до 298 MB/s
  • Дискова скорост: 7200 RPMКеш: 512MB
  • Работно натоварване (TBW): 550TB/година
  • Надеждност (MTBF): 2,5М
  • Гаранция: 5 години

Ultrastar DC HC580 отговаря в пълна степен на съвременните изисквания за надеждност на центровете за данни. Моделът е проектиран за 2,5M MTBF (средно време до отказ) и се предлага с 5-годишна гаранция. Оптимизиран е за големи работни натоварвания – до 550TB на година, според спецификациите на производителя.


За разлика от запълнените с въздух устройства, които обикновено изискват вентилационен отвор в корпуса, UltraStar DC HC580 е херметизиран с хелиев газ. Технологията HelioSeal на Western Digital гарантира, че твърдият диск остава напълно запечатан и без замърсители по време на работа и така предотвратява често срещани проблеми. Хелият има по-малка плътност и намалява вибрациите на магнитните плочи при по-високи обороти, което позволява на задвижващите рамена да се позиционират по-прецизно.


Множество други подобрения – сред които горни и долни шпинделни двигатели, сензори за ротационни вибрации, подобрени глави за четене/запис и усъвършенстван фърмуер – гарантират, че HC580 ще работи надеждно и предсказуемо в среди за съхранение с висока плътност на дисковете.


Ultrastar DC HC580 вече е достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на Western Digital. 24-терабайтовият HDD се предлага на цена от около 1200 лв. с ДДС и гаранция 60 месеца.

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.